Skip to main content

NFD (Neuro Fascia Dynamica)

Op 28 november jl. heb ik de cursus gevolgd Post Covid.
Mensen met klachten nadat ze Covid  hebben gehad dmv NFD (Neuro  Fascia Dynamica) op weg helpen om de klacht(en) te verminderen c.q. laten verdwijnen.
Hier gebruik ik een jade steen voor  en wax, welke met langzame strijkingen over de huid laat glijden.
Hierdoor staat de werking, functionaliteit en behandeling van de fasciale verbindingen centraal.
Dit ook icm verblijfsnaaldjes op accupunctuurpunten op het lichaam. 
Met name de onderrug borst en armen worden behandeld waardoor de client meer lucht krijgt en meer energie.
Kijk bij de video's voor beelden over NFD

WhatsApp Image 2022 01 31 at 4.28.52 PM

WhatsApp Image 2022 01 31 at 4.28.52 PM 1

 

Coaching en Emotieregulatie vanuit de Guasha praktijk - diploma behaald januari 2018

Guasha is een techniek die de doorstroming van Qi verbetert. Doordat Qi beter gaat stromen, verbetert dit niet alleen onze fysieke gezondheid maar het heeft ook zekere uitwerking op psychisch/mentaal niveau. Vele klachten hebben ook een oorzaak die te vinden is op het terrein van de psyche, vaak gekoppeld aan emoties. Hierdoor ontstaan blokkades/verstoringen die gevolgen hebben op fysiek niveau. Elke guasha therapeut krijgt hiermee te maken bij het behandelen van zijn/haar patienten. Dit onderstreept ook het belang van een goede samenwerking tussen psycholoog/psychiater en de guasha therapeut. Tijdens "Coaching en Emotieregulatie vanuit de guasha praktijk" wordt aandacht besteed aan de achtergrond van psychische klachten en de mate waarin deze in ernst kunnen varieren. Het belang van de juiste signalering wordt benadrukt, zodat er bij ernstige klachten van de patient ook op de juiste manier gehandeld kan worden.

Statines

Statines remmen het vermogen van spiercellen om energie te produceren. Twintig procent van de mensen die deze cholesterolverlagende statines gebruikt heeft daardoor last van spierpijn. In een artikel in de wetenschappelijke tijdschrift Cell Metalbolism tonen onderzoekers van het Radboud UMC aan dat juist de niet-werkzame vorm van de statines die spierpijn veroorzaakt. Die vinding opent de weg naar nieuwe mogelijkheden om de sperpijn te verminderen of te voorkomen.

Statines zijn cholesterolverlagende medcijnen die dagelijks door ruim anderhalf miljoen Nederlanders worden gebruikt. Op dit moment behoren ze tot de medicijnen die het meest worden voorgeschreven. Statines verlagen het cholesterol in het bloed, waardoor de kans op hart-en vaatziekten kleiner wordt.

De meest voorkomende bijwerking van statines is spierpijn. Hoewel het in een enkel geval kan leiden tot ernstige spierafbraak heeft verreweg de grootste groep (twintig procent van alle gebruikers) last van spierpijn zonder spierschade. Toch belemmert deze spierpijn het dagelijks funcioneren. Frans Russel, hoogleraar farmacologie-toxicologie en leider van het onderzoek: "In veel gevallen zorgt die spierpijn ervoor dat patiënten de statines af en toe niet innemen. Om de soms ernstige klachten te verminderen wordt ook vaak de dosis verlaagd. In beide gevallen leidtdat tot een minder effectieve behandeling".

Het onderzoeksteam van het Radboud UC toont nu aan dat de functie van de mitochondrieën wordt geremd. Het team laat dat niet alleen in spiercellen zien, maar ook in de spieren van de groep patieënten met spierpijn na statinegeruik. Maar hoe ontstaat dat probleem dan precies?

tom Schirris, onderzoeker en eerst eauteur van het artikel in Cell Metaolism legt uit: "In het lichaam komen statines in twee chemische vormen voor; als zuur en als lacton. Beide vormen kunnen in elkaar overgaan, maar alléén de zuurvorm zort voor de cholesterolverlaging. De lacton-vorm doet dat niet. In ons onderzoek zien we verder dat juist de niet-werkzame lactonvorm de spierklachten geeft en niet de zuurvorm." De conclusie is dus, dat de spierklachten ontstaan doordat de lactonvorm de werking van de mitochondriën aantast. Mitochondriën zijn de energiecentrales van de cel. Ze zetten voeding om in biobrandstof voor onze cellen. Bijna alle cellen in ons lichaam bevatten mitochondriën. Vooral cellen van organen die heel veel energie verbruien - zoals hart, lever, hersenen en spieren - bevatten heel veel mitochondriën.

Adembenemend.

Nader onderzoek laat zien dat de lacton-vorm een essentieel onderdeel van de energieproductie in de mitochondriën remt. Russel: "Het gaat om de ademhalingsketen in de mitochondriën, de keten waarin de cel door verbruik van zuurstof energie genereert. Die wordt sterk belemmerd. Verder tonen we ook aan dat de statines gedurende de behandeling ophopen in de spier. De stapeling van statines draagt verder bij aan de remming van de optimale werking van de mitochondriën".

Schirris: "De resultaten van onze studie maken het moelijk om onderdelen van deze 'statinestofwisseling' nog verder te gaan ontrafelen. Daar zitten nog een aantal andere aspecten aan die erg interessant zijn om verder uit te zoeken. Verder gaan we, nu we het moleculaire mechanisme heben gevonden dat de spierpijn te verminderen of te voorkomen."

Cholesterolverlagers.

Op dit moment zijn statines de meest geruikte cholesterolverlagende geneesmiddelen die wereldwijd door meer dan honder miljoen mensen worden gebuikt. Ze verminderen de aanmaak van cholesterol in de lever door het remmen van het enzym HMG-CoA reductase. Hierdoor verlagen de statines erg effectief het cholesterolniveau in het bloed. Reden waarom ze door vrijwel iedereen met verhoogd risico op hart- en vaatziekten worden gebruikt.

In Nederland zijnsimvastatine en atorvastatine de meest gebruikte statines. Daarnaast worden ook prvastatine, fluvastatine en rosuvastatine gebruikt. 

Bijwerkingen onderschat.

Bij de introductie van statines in 1978 werd het risico op spierklachten geschat op 0,01 tot 0,1 procent. Nu, bijna vier decennia later, is bekend dat de mildere spierklachten voorkomen bij ruim twintig procent van alle gebruikers. De spierklachten variëren van stijfheid in armen en benen tot flinke spierpijn die mensen belemmert in hun dagelijkse activiteiten. Voor deze spierpijn zijn als risicofactoren onder andre genoemd het type statine, leeftijd, geslacht, opname en metabolisme in de lever, etniciteit en het gelijktijdig gebruik van andere medicatie. Tot op heden werd de remming van de mitochondriële funcite voornamelijk toegeschreven aan de verminderede aanwezigheid van bouwstenen van de cel, waarbij cholesterol nodig is voor de productie. Een voorbeeld hiervan is co-enzym Q, een vrij verkrijgbaar voedingssupplement, waarvan gedacht wordt dat het helpt bij spierklachten door statinegebruik. De gunstige effecten hiervan zijn echter maar beperkt.

Blessure uitgelicht: JUMPERS KNEE (springersknie)

Als oorzaken van een jumpers knee in de sport worden een aantal factoren genoemd.

  • onvoldoende warming-up
  • onvoldoende trainingsopbouw
  • onvoldoende schokabsorptie
  • onjuiste landingstechniek
  • direct trauma

Het klachtenpatroon is als bij alle andere chronische letsels in verschillende stadia in te delen, waarbij pijn door belasting, ochtend pijn en ochtend stijfheid in toenemende mate aanwezig zijn.

Diagnostiek

Meestal klaagt de sporter over pijn ter hoogte van de apex patellae (knieschijf) bij of na belasting en bij gebogen zit, trap lopen en hurken. Soms uitstraling naar binnen of buitenkant, dan wel naar de onderkant in de pees tot op de aanhechting van het scheenbeen. Er is dan ook drukpijn enóf zwelling. Soms is er hevige pijn bij het strekken van de knie tegen weerstand. Meestal is er een verkorting van de m.rectus femoris. Bij röntgenonderzoek let men op de hoogstand van de knieschijf. Met echografie wordt de dikteen de continuïteit van de pees, evt. oedeem of een infiltraat vastgesteld.

Behandeling

Gedoceerde rust, ijs pakkingen gedurende 20 minuten meerdere malen per dag (ook in de herstelfase en trainingsbelasting) dient om de onstekingsverschijnselen te bestrijden. Ter mobilisatie begint men met onbelast oefenen, spier rekken en dynamisch belasten tijdens (kracht) trainingsvormen. Kniebuigingen moet men beperken tot maximaal 90 graden. Dit alles binnen de pijngrens. Soms helpt daarbij het gebruik van een kniepeesbandje tijdens sport. Fysiotherapie kan (3x per week) worden versterkt in de vorm van ijsmassage (ook dagelijks thuis), dwarse fricties (alleen niet in het acute stadium) gevolgd door ultrageluid. Soms reageert de cliënt beter op de combinatie van ultrageluid en interfentie.
De fysiotherapeut begeleidt en instrueert spierversterkende oefeningen van de quadriceps en rekkingsoefeningen van de m. rectus femoris. Als er sprake is van hardnekkige klachten, die niet goed reageren op therapie kan evt. gekozen worden voor operatief ingrijpen.

Diploma Trigger Needling Concept behaald op 27 maart 2014.

Dry Needling is een behandelmethode die wordt toegepast voor de behandeling van chronische pijn en myofasciale problemen, stijfheid en pijn in de spieren. Kenmerkend voor deze problematiek zijn triggerpoints: drukgevoelige plaatsen in de spieren.

Als er een cliënt komt in de praktijk kijk ik tijdens het onderzoek en de behandeling naar signalen van neuropathie. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden. Deze worden gebruikt om een zogenaamde release van de spier te verkrijgen. De spier wordt geprikkeld met een dunne naald. In eerste instantie ontstaat een reflexmatige verkramping van de spier, dit wordt een local twitch respons genoemd. Die wordt door de cliënt waargenomen. De bedoeling is dat naderhand de spier loslaat. Dan kan direct zijn, maar kan ook pas later optreden. Meer ontspanning in de spier betekent dat de doorbloeding kan toenemen en herstel kan optreden. De mobiliteit in de aanliggende gewrichten kan verbeteren. Het uiteindelijke doel van Dry needling is dat de neuropathie (het niet goed functioneren van een of meerdere zenuwen) zich geleidelijk herstelt. De pijn neemt af en de spier en gewrichtsfunctie neemt toe.

Nieuw!! cursus Thaise Yogamassage

In 2012 begin ik met het geven van de cursus Traditionele Thaise Yogamassage bij de 1e NVVS te Capelle a/d IJssel.

Het betreft een cursus voor beginners welke gegeven wordt op de volgende data:

28 oktober, 25 november, 18 december 2012 en 29 januari 2013,
Alle cursusdagen vallen op zondag.

Lestijden: van 10.00-17.00 uur.
Kosten: € 400,- inclusief lesmateriaal en certificaat.

De lessen worden gegeven bij:
Eerste NVVS (Jos de Wit).
Hollands Diep 1a.
2904 EP Capelle a/d Ijssel.
Tel: 010-4256357 of 06-52301232.

Massage bij Kanker.

In mei 2012 heb ik de cursus Massage bij Kanker afgerond.
Hier heb ik een 2 daagse stage gelopen in het UMC ziekenhuis te Utecht en MCH ziekenhuis te Den-Haag. Hier was ik werkzaam op de afdeling oncologie.

Naar Kroatië

Eind juni 2009 heb ik een applicatie cursus gevolgd in Kroatië. Hier werd ook Acro Yoga gegeven. Dit is een vorm van Yoga massage met acrobatische oefeningen.
Enkele foto's van deze reis zijn te vinden bij Diversen/Foto's.