Skip to main content

Massagetechnieken

Sport- en Ontspanningsmassage.......

Sportmassage maakt een belangrijk onderdeel uit van de begeleiding van zowel topsporters als amateurs. Afhankelijk van je inspanningen kun je kiezen voor 1x per week of 1x in de 14 dagen je spieren lekker los te maken, je spieren blijven dan soepel, het maakt de kans op blessures kleiner en verhoogt de prestaties. Ook als je in het geheel niet aan sport doet is het toch goed voor de spieren om je regelmatig te laten masseren. Juist in het computertijdperk kunnen klachten zoals hoofd- en rugpijn, muisarm en verzuring van de spieren voorkomen worden. Voor mensen met stressklachten kan ontspanningsmassage de ideale oplossing zijn,het bevordert de geestelijke rust en het resultaat is een totaalbalans van lichaam en geest.

Shiatsu....

Shiatsutherapie maakt gebruik van de energiebanen (meridianen) die in ons lichaam lopen. De therapie vindt zijn oorsprong in de traditionele chinese geneeswijze en de techniek is in Japan verder tot ontwikkeling gebracht. Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk,daarom spreekt men ook wel van drukpuntmassage. Bij shiatsutherapie wordt de mens als één geheel gezien. Wanneer de geest uit balans is heeft dit zijn weerslag op het lichaam. Omgekeerd geldt hetzelfde, als het lichaam langere tijd uit balans is heeft dit ook gevolgen voor de geest.
Shiatsu is daarom effectief bij zowel lichamelijke als psychische klachten. De shiatsutherapie wordt o.a. gebruikt bij klachten als:

 • Hoofd-, rug- en nekpijn
 • Vochtopeenhoping
 • Vermoeidheid en menstruatieklachten
 • Slapeloosheid etc.

Reiki

Het Japanse woord reiki betekent universele levenskracht. Het is het doorgeven van energie via handoplegging, een soort magnetiseren.
Zo kun je jezelf en anderen ondersteunen en helen. Het hoofddoel van reiki is niet uitsluitend het helen van ziekten, maar ook de versterking van het beschikbare natuurlijke talent, de geestelijke balans, de gezondheid van het lichaam en daarmee het verkrijgen van geluk. Reiki is daarmee niet alleen een therapie maar ook een leefwijze.

Voetreflexzonetherapie

Voetreflexzonetherapie is een therapie die er van uit gaat dat punten op de voeten corresponderen met organen, zenuwbanen en spieren in het lichaam. Deze punten worden "reflexzones" genoemd. Door massage en drukuitoefening op deze zones wordt een reaktie bewerkstelligd in dat deel van het lichaam dat correspondeert met de zone. In eerste instantie kunnen de klachten tijdelijk verergeren, dat wordt veroorzaakt door het zelfgenezingsproces in het lichaam dat wordt gestimuleerd door de massage.

Deze vorm van massage kan vooral goed helpen bij:

 • Rug-, schouder- en nekklachten
 • Stress en chronische vermoeidheid
 • Hoofdpijn en migraine
 • Depressies en slaapstoornissen
 • Bekkeninstabiliteit
 • Menstruatie- en overgangsklachten
 • Incontinentie
 • Darmklachten

Thaise yogamassage

Dit is een duizenden jaren oude massagevorm met invloeden uit de Ayurvedische yoga en de Chinese acupressuur.
Van oorsprong had de Thaise yogamassage een heilige status en werd louter door boeddhistische monniken in tempels gegeven.
Deze achtergrond merk je nog steeds in deze vorm van massage, ze wordt gegeven vanuit liefde, mildheid en respect.
De massage wordt met de kleren aan, op een matras die op de grond ligt, gegeven.
Thaise yogamassage is vergelijkbaar met een grote onderhoudsbeurt waarna je er lichamelijk en geestelijk weer een tijd tegenaan kunt.
het maakt je spieren soepel, je gewrichten en botten sterker, activeert je bloedsomloop en lymfesysteem en vergroot energie en vitaliteit.
Doordat de massage en de yoga-oefeningen zacht en vloeiend in elkaar overgaan raak je in een diepe, meditatieve staat van ontspanning.
Een behandeling neemt ongeveer 2 uur in beslag.

SiVas

SiVAS staat voor Subtiele Interventies met behulp van het Vasculair Autonoom Signaal.

Energie in het lichaam kan op een aantal manieren worden bepaald. Een opvallende manier is het onderzoek d.m.v. de VAS (Vasculair Autonoom Signaal, oftewel de "pols"'). Het voelen van de pols is het belangrijkste diagnostisch instrument dat bij deze behandeling gebruikt wordt. Hoewel het door de meeste mensen vaak als mysterieus ervaren wordt is de VAS een hoogst nauwkeurig en betrouwbaar signaal dat sinds kort ook elektronisch geregistreerd kan worden. Een mens bevat informatie op fysiek-, energetisch- en bewustzijnsniveau. Door het voelen van de polsslag en het opmerken van soms zeer kleine afwijkingen daarvan kan de therapeut toegang krijgen tot die informatie. De therapeut brengt een prikkel binnen het veld van de patient en voelt aan de pols hoe het organisme hierop reageert. Deze prikkel kan stoffelijk of energetisch van aard zijn. Stoffelijke prikkels kunnen bijvoorbeeld nicotine of suiker zijn. Energetische prikkels (Subtiele Interventies) zijn bijvoorbeeld acupunctuur, ooracupunctuur,meditatieve technieken en de homeopathie.

Ik hou me voornamelijke bezig met de homeopathische behandelingswijze.
De homeopathische middelen die ik eventueel voorschrijf zijn grotendeels geregistreerd en worden door sommige ziektekostenverzekeraars vergoed,al is hier in de afgelopen jaren door de regering veel veranderd, dit tot spijt van veel medici.

Meer informatie vind je met de links naar IVEG en SanoPharm.

EMDR

Wat betekent EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Hoe werkt EMDR? Heel kort door de bocht, het zorgt ervoor dat je hersens alles weer op een rijtje krijgen. We hebben van nature een prachtig systeem om vervelende indrukwekkende gebeurtenissen te verwerken. Een bewust en een onbewust systeem. Om diverse redenen, waarbij stress een grote rol speelt, gaat het soms mis met die verwerking. Een gebied in onze hersenen dat met angst, onrust en onzekerheid te maken heeft, wordt niet meer goed 'geleegd' en raakt overvol. Het vuil hoopt zich op en kan zich in allerlei klachten gaan melden. Klachten waarvan je meestal heel goed weet waar ze vandaan komen, die vervelende periode in je leven of die indrukwekkende traumatische ervaring, denk hierbij dan een potpourri van angsten, onrust, onzekerheid etc. EMDR kan ook soms ingezet worden bij allerlei lichamelijke en stressgerelateerde klachten waarvoor geen oorzaak gevonden kan worden (aspecifieke gezondheidsklachten zoals bv. vermoeidheid, lage rugpijn, onbegrepen buikpijn, etc.) Er zijn zelfs successen met EMDR gemeld bij de behandeling van fantoompiijn.

De cliënt volgt met de ogen de vingerbewegingen die de therapeut op korte afstand van zijn gezicht maakt, 'het wapperen'. Ook kan het met een afwisselende geluidsprikkel via een koptelefoon of met tikjes afwisselend tegen de linker en rechterknie. Het gaat erom dat om en om de linker en rechterhersenhelft geprikkeld worden, terwijl de cliënt aan zijn vervelende ervaring denkt, of deze ervaart of voelt. En dan gebeurt er iets wonderliijks. Vergelijk het maar met een muntje in een botsaurtootje gooien. Je denkt het stuur in handen te hebben en soms is dat ook zo, maar dan wordt onverwacht je koers gewijzigd door een zet van achteren. Je lacht, bent soms bang en roetsjt door de botsbaan niet altijd wetend waar je uit gaat komen. En dan staat je karretje stil en kun je opgelucht van de baan aflopen. Het ritje duurt zelden langer dan 3 kwartier. Lijkt lang maar vergelijk het met weken praten over een probleem of de vervelende bijwerkingen van sommidge medicijnen.

Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode die wordt toegepast voor de behandeling van chronische pijn en myofasciale problemen, stijfheid en pijn in de spieren. Kenmerkend voor deze problematiek zijn triggerpoints: drukgevoelige plaatsen in de spieren.

Als er een cliënt komt in de praktijk kijk ik tijdens het onderzoek en de behandeling naar signalen van neuropathie. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden. Deze worden gebruikt om een zogenaamde release van de spier te verkrijgen. De spier wordt geprikkeld met een dunne naald. In eerste instantie ontstaat een reflexmatige verkramping van de spier, dit wordt een local twitch respons genoemd. Die wordt door de cliënt waargenomen. De bedoeling is dat naderhand de spier loslaat. Dan kan direct zijn, maar kan ook pas later optreden. Meer ontspanning in de spier betekent dat de doorbloeding kan toenemen en herstel kan optreden. De mobiliteit in de aanliggende gewrichten kan verbeteren. Het uiteindelijke doel van Dry needling is dat de neuropathie (het niet goed functioneren van een of meerdere zenuwen) zich geleidelijk herstelt. De pijn neemt af en de spier en gewrichtsfunctie neemt toe.

Massage bij Kanker

Deze vorm van massage wordt heel zacht,teder en langzaam gegeven met een neutrale geurloze olie omdat de meeste mensen met de ziekte kanker onwel kunnen worden van geuren.
Kanker is een ingrijpende ziekte. Als je de diagnose kanker krijgt dan staat je leven op z'n kop, niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk. Een massage geeft geen genezing maar kan wel ontspanning en/of verlichting bieden.
Tijdens een herstelfase van kanker kunt u nog allerlei klachten hebben, weinig of geen energie, slechte of geen conditie, hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid. Door middel van deze 'zachte' massage kan het lichaam sneller herstellen.
De massage wordt afgestemd op uw klachten en conditie. U zult ervaren dat uw lichaam ook nog prettig aan kan voelen. Even een moment van liefdevolle aandacht.

Guasha

Guasha is een van de schraaptechnieken afkomstig uit Zuidoost-Azië, welke al meer dan tweeduizend jaar oud is. In oude geschriften van zo'n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen. Door de eeuwen heen ontwikkelen zich de diverse schraap-instrumenten, gemaakt uit diverse materialen zoals hout, bamboe, hoorn, metaal, gesteenten en hars tot kunststof toe. De schraaptechnieken zijn uiteindelijk in China verder ontwikkeld tot een therapie, welke gestoeld is op de Traditionele Chinese Geneeskunst, genaamd: GUASHA. Guasha is gericht op het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en het tot stand brengen van een betere doorstroming van Qi en Bloed. Guasha kan bij vele klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten. 

Bij de behandeling wordt een speciale guasha-olie op de huid gebracht. Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te "schrapen". De schraper is meestal vervaardigd uit jade of hoorn. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen/toxines) zijn, verschijnen "bloeduitstortingen" (Sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars.  Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen

Coaching en Emotieregulatie vanuit de Guasha praktijk 
Guasha is een techniek die de doorstroming van Qi verbetert. Doordat Qi beter gaat stromen, verbetert dit niet alleen onze fysieke gezondheid maar het heeft ook zekere uitwerking op psychisch/mentaal niveau. Vele klachten hebben ook een oorzaak die te vinden is op het terrein van de psyche, vaak gekoppeld aan emoties. Hierdoor ontstaan blokkades/verstoringen die gevolgen hebben op fysiek niveau. Elke guasha therapeut krijgt hiermee te maken bij het behandelen van zijn/haar patienten. Dit onderstreept ook het belang van een goede samenwerking tussen psycholoog/psychiater en de guasha therapeut. Tijdens "Coaching en Emotieregulatie vanuit de guasha praktijk" wordt aandacht besteed aan de achtergrond van psychische klachten en de mate waarin deze in ernst kunnen varieren. Het belang van de juiste signalering wordt benadrukt, zodat er bij ernstige klachten van de patient ook op de juiste manier gehandeld kan worden.

NFD (Neuro Fascia Dynamica)

Op 28 november jl. heb ik de cursus gevolgd Post Covid.
Mensen met klachten nadat ze Covid  hebben gehad dmv NFD (Neuro  Fascia Dynamica) op weg helpen om de klacht(en) te verminderen c.q. laten verdwijnen.
Hier gebruik ik een jade steen voor  en wax, welke met langzame strijkingen over de huid laat glijden.
Hierdoor staat de werking, functionaliteit en behandeling van de fasciale verbindingen centraal.
Dit ook icm verblijfsnaaldjes op accupunctuurpunten op het lichaam. 
Met name de onderrug borst en armen worden behandeld waardoor de client meer lucht krijgt en meer energie.
Kijk bij de video's voor beelden over NFD